2023 Ocak ayının ilk günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen müjde, konut piyasasını hareketlendirecek gibi görünüyor. 2023 yılının inşaat sektörü için altın yıl olacağını söyleyebiliriz. Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortamda vatandaşlarımız 0,69 kredi oranını ve 15 yıl vadeyi çok iyi değerlendirmeli.
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi 'İlk Evim' projesinin ardından şimdi de 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası' na müracatlar 16 Ocak'ta başlıyor.
%10 peşinat, 0.69 faiz, ilk 3 yıl ödeme kolaylığı ve 15 yıl vade ile ilk etapta 100.000 konut finanse edilecek. 'Yeni Evim' kampanyası ile ile ilk kez ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar ; üzerinde hiç konut kaydı olmama, son bir yılda aynı ilde konut satmış olmama, 1 yıl oturma ve 5 yıl satmama şartlarına da uymak zorunda.
İstanbul ilimiz Kasım ayında 19.687 adet konut satışı ile Türkiye konut piyasasından %16,7 pay alıp liderliğini sürdürdü. İstanbul'da Kasım ayında yabancılara 1733 konut satıldı.
Gayrimenkul sektöründe yaşanan 2 gelişmeyi de okuyucularımla paylaşmak isterim
Taşınmaz satış sözleşmelerinin noterler tarafından da yapılması ertelendi
Tapu sicil müdürlüklerinde oluşan yoğunluk nedeniyle uzayan gayrimenkul alım ve satım süreçleri uzun süredir gündem konusuydu. 28 Haziran 2022 tarihinde ki 31880 sayılı Resmi Gazete’de ilan edildiği üzere artık taşınmaz satış işlemleri 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren tapu sicil müdürlükleri dışında noterliklerde de yapılabilecekti
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen taşınmaz satış sözleşmelerinin noterler tarafından da yapılmasına imkan sağlayan düzenlemenin uygulama tarihi 1 Temmuz 2023'e ertelendi…
Yabancılara satılan taşınmazlar için KDV istisnası şartları güncellendi
Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenlemede yabancılara satılan taşınmazlar için KDV istisnası Ekim 202 tarihin de güncellendi. Kanunda öngörülen şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler taşınmaz alımlarında KDV ödemekten muaf tutulacak.
“Kanuna göre konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler için KDV muafiyeti getirildi.
Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen tüzel kişilere yapılan konut veya iş yeri teslimleri de KDV muafiyeti kapsamındadır.
Bu noktada konut veya iş yerini inşa eden mükellefin yapacağı ilk teslimde uygulanacağı önem arz etmektedir. Konut veya iş yerinin inşa edenlerden satın alınarak bir başkasına satılması halinde yapılan konut veya iş yeri teslimi ilk teslim olarak değerlendirilmez. Ayrıca belirtmek gerekir ki yurtdışında resmi kurum ve kuruluşlarda çalışan veya merkezi Türkiye’de bulunan tüzel kişilere bağlı olup yurtdışında çalışan Türk vatandaşları KDV muafiyetinden faydalanamazlar.
Konut veya iş yeri tesliminde KDV istisnasının uygulanabilmesi için, tapuda işlem tesis edilmiş olması gerekir. İstisna kapsamında satış yapanlar, konut veya iş yeri satışının Kanun KDV’den istisna olarak yapıldığını tapu müdürlüklerine bildirilip 3 yıl içerisinde taşınmazın elden çıkarılmayacağına dair şerh işlenmesi gerekir.